Top 7 feluri de paste italiene

Pasta s-a transformat de-a lungul vremii dintr-un fel de mâncare într-o filosofie. Prin repetiție, un fel de mâncare ajunge la un rafinament uluitor. Când spui Italia spui pasta, iar când spui pasta spui sute de forme și combinații de arome. Și totuși, există vedete și printre paste. Iată-le pe primele șapte, în funcție de frecvența cu care apar în meniurile restaurantelor din Italia. Fiecare dintre aceste feluri de mâncare se pot declina și cu alte tipuri de paste, în funcție de disponibilitate și dispoziție.

7. Spaghetti con le vongole

Vongolele nu sunt midii. Sunt niște scoici mai mici și mai deschise la culoare decât midiile, cu o aromă aparte. În Italia, acest fel de mâncare vine în două variante: in bianco și in rosso, în funcție de sosul folosit. O pasta cu vongole proaspete mâncată pe coasta mediteranei nu se compară cu nimic altceva.

shutterstock_369535340

6. Bucatini all’Amatriciana

La est de Roma, există o mică așezare numită Amatrice. Baza acestui sos special sunt tomatele, ceapa sotată, brânză pecorino și guanciale, un bacon italian care nu a fost afumat. Rețeta suferă modificări în funcție de regiune, dar firul roșu este un gust unic, uneori iute și de fiecare dată onctuos.

shutterstock_421827760

5. Linguine ai frutti di mare

Pastele cu fructe de mare se găsesc în orice restaurant italian care se respectă. Diferența o face pospețimea fructelor de mare și felul în care sosul este integrat în pasta. După aproape 1000 de ani de preparat paste, italienii au înțeles exact cât trebuie fierte pastele și apoi cum se mariază cu sosul astfel încât rezultatul să fie rotund și fără cusur. În orice regiune italiană de la malul mării, linguinele cu fructe de mare sunt divine.

shutterstock_463559666

4. Spaghetti alla carbonara

Acest fel de paste este poate cel mai tânăr din cele șapte din acest grupaj, prima ei atestare datând de după cele de-al doilea Război Mondial. Se pare că în penuria alimentară care a urmat Războiului, italienii au mixat ce au putut găsi și a ieșit pasta carbonara. Geniul lor culinar apare, iată, în toată splendoarea, chiar și în vremuri de restriște.

shutterstock_188226020

3. Spaghetti alla Norma

Iată singurul fel de paste denumit după o arie de operă (La Norma – Vincenzo Bellini, 1831). Originar din Sicilia, acest fel de paste are drept atu feliile de vinete trase la tigaie, brânza ricotta și tomatele. Practic, aceste ingrediente recrează Muntele Etna (lavă, zăpadă), un lait motiv în mentalul sicilian. Un Munte Etna delicioso!

shutterstock_400140394

2. Spaghetti aglio e olio

Poate cel mai simplu fel de paste din cucina italiana, spaghetti aglio olio este, cumva, corespondentul pizzei Marguerita. Doar trei ingrediente care se întâlnesc și fac explozie. Face parte din nucleul dur de feluri de mâncare din cucina tradițională italiană și e un fel de răscruce de la care s-au bifurcat zeci de alte feluri de mâncare.

shutterstock_98602499

1. Tagliatele alla bolognese

Acest tip de paste face parte din viața zilnică a oricărui italian. Sosul bolognez este un univers culinar în sine. În Italia, acest ragu se prepară în ore bune la foc mic, amestecând și adăugând savant ingrediente și carne de diferite feluri. E înscris în filigranul italienilor să pună la foc duminica dimineața sosul ragu pentru masa de prânz. De notat, așadar, că ceea ce înseamnă în italia sosul bolognez, e foarte diferit de ce înțelege restul lumii prin aceasta. Pentru cei care au ocazia să mănînce acest fel de mâncare într-o casă de italian, experiența le poate schimba viața.

shutterstock_473391700

Sursa: PERONI ITALY

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.