Ritualul cafelei în Italia

Dacă ar exista o casă spirituală a cafelei, aceasta ar fi, cu siguranță, Italia. Aici, băutul cafelei e un ritual zilnic. Repetat de-a lungul a sute de ani, acest ritual și-a clădit propriile reguli nescrise la care toți italienii aderă în mod natural. Unele dintre aceste reguli reflectă observații legate de dietă, altele sunt pure obiceiuri cărora este greu să le descifrăm înțelesul. Când mergi în Italia însă, trebuie să fii atent la toate și să te deprinzi cât poți de mult cu obiceiurile localnicilor.

Laptele se bea doar dimineața

Aceasta este cea mai importantă regulă: se pune lapte în cafea doar dimineața. Cappucino, caffe latte sau latte macchiato se pot comanda până la ora prânzului. Orice abatere de la această normă se poate solda cu ridicări mirate de sprânceană din partea barmanului sau a localnicilor care asistă la erezie. Italienii nu concep ideea laptelui care se adaugă unui stomac plin, iar asta i-a ferit de indigestii și obezitate de-a lungul secolelor. Dacă totuși nu reziști la un cappucino după masă, învață să îți ceri scuze.

Totul e simplu

Italienii nu se joacă prea mult cu cafeaua. Pentru ei, cafeaua este simplă și se consumă ca atare în doze mici și concentrate. Cuvinte ca mint frapuccino sunt necunoscute în peninsulă. Există doar câteva excepții: în Napoli există caffe alla nociola, iar în Milano poți comanda un marrochino dacă vrei să pari cunoscător.

Nu spune niciodată espresso

Pentru italieni, espresso e un termen tehnic pe care nu îl folosesc în vorbirea curentă. În România, se poate comanda un espresso simplu (unde espresso este tipul de cafea, iar simplu arată doza). În Italia, același lucru se spune mai simplu: un caffe.

Uită de dublu

Deși, teoretic, poți comanda un caffe doppio (un espresso dublu), practic, în Italia nu se întâmplă asta. Italienii beau multă cafea dar în doze unice și mici pe care le împart pe parcursul unei zile. Dacă vrei mai multă cafea, ia-ți două.

Vorbește tare

Nu căuta privirea barmanului pentru a comanda. Italienii ajung la bar și spun ce vor chiar dacă barista stă cu spatele la ei. Sfat: trage aer în piept, mergi încrezător la bar și comandă ce vrei la o linie de volum mai sus decât vorbești normal.

Plătește tichetul

În unele locuri turistice ori în aeroporturi, dacă barista strigă ”tichet”, ești obligat să plătești înainte să consumi. E o chestiune de optimizare a pierderilor, nu o lua personal.

Stai în picioare

În Italia nu se stă jos decât cu motive foarte întemeiate. Cafeaua e un ritual zilnic pe care italienii nu îl asociază neapărat cu tihna și cu #AmorePerLaVita. Pur și simplu își dau peste cap doza stând în picioare și merg mai departe. În localitățile mai mici, între localnici, vei putea auzi comentarii aprinse legate de meciul de fotbal de aseară ori de felul în care a fost interpretat Figaro în ultimul spectacol de operă.

Some like it hot

Așteaptă-te să primești cafeaua la o temperatură potrivită pentru a fi dată peste cap fără să te arzi. Cafeaua în Italia se servește caldă. Cei care doresc cafeaua mai fierbinte trebuie să menționeze asta în mod expres.

Băuturile permise

Există o listă scurtă de declinări de la marile categorii de cafea care se beau în Italia (caffe, cappucino și caffe latte). Acestea sunt caffe macchiato și latte macchiato (cafea cu un pic de spumă de lapte și, respectiv, lapte cu un strop de cafea). Atenție, acestea două se beau doar dimineața, după cum spuneam la punctul 1. Apoi, mai există caffe coretto, în care lichidul maroniu a fost ”corectat”cu puțină grappa. De asemenea, există variantele lungo și ristretto pentru un espresso, dar cantitatea reflectă doar câtă apă conține ceașca. Doza de cafea e aceeași.

Una pausa

În Italia, instituția cafelei luată la pachet e aproape necunoscută. Italienii își iau pauze de cafea, însă ele durează doar câteva minute, timp în care se comandă la bar și se bea lichidul dintr-o sorbitură. În afară de câteva lanțuri internaționale care încearcă fără mare succes să impună cafeaua lungă luată la purtător, toate cafenelele din peninsulă respectă cu strictețe ritualul.

Sursa: PERONIITALY

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.