Cum a ajuns mancarea saracilor din Napoli cea mai iubita mancare din lume

Puține mâncăruri sunt asătzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza.

Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi: el apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale italiene.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul. O pâine asemănătoare, denumită plakous, se servea și în Grecia antică, cu ierburi, ceapă sau usturoi, dar și în zone foarte îndepărtate precum India (paratha).

focaccia-with-olives-and-rosemary

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile. Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei (mai precis la Napoli, locul de naștere al pizzei), motiv pentru care această mâncare și-a făcut cu greu loc în alimentația cotidiană a italienilor. Cu timpul însă, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

O rețetă clasică:roșu, alb, verde

Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche: ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât a cerut sa i se dea numele ei. 

Unii specialiști în domeniul pizzei (precum cei de la faimoasa pizzerie din Napoli „Da Michele” – una dintre cele mai vechi din oraș, fondată în 1870) consideră că există doar două tipuri de pizza autentice: Marinara și Margherita. Marinara era numită astfel pentru că era pregătită, în mod tradițional, de soțiile marinarilor atunci când aceștia se întorceau acasă si este și mai simplă, blatul fiind acoperit doar cu roșii, oregano, usturoi și ulei de măsline.

pizza-1

Din Italia în lume, via America

Pizza a ajuns faimoasă dincolo de granitele italiene multumita imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în Manhattan în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane. Treptat, pizza a început să fie consumată și de americanii care se aventurau în cartierele imigranților. După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești.

pizza-trei-plus-una

Astazi pizza se prepara in toate colturile lumii existand nenumarate moduri de a o prepara in functie si de specificul local. In Romania a existat la un moment dat „pizza cu sarmale”;))

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.