Cucina italiana în funcție de regiune

Să fim bine înțeleși: italienii iubesc pizza și pastele, însă cucina italiana e mult mai mult de-atât. Bogăția bucătăriei italiene stă în diversitatea ei fabuloasă. Dacă privești cucina italiana mai de-aproape, îți dai seama că e un univers în sine. În Italia, fiecare orășel sau sat prepară diferit același fel de mâncare, iar asta, împreună cu dialectul vorbit îi definesc pe oameni în peisajul mai mare al peninsulei pe care astăzi o numim Italia. Motivul? Italia a fost vreme de vreo 1500 de ani un conglomerat de orașe-stat, republici și regiuni care au luptat pentru independență și neatârnare. Fiecare dintre aceste entități statale și-au dezvoltat o identitate culinară și foarte târziu ele au început să comunice. Italia are mai mult de 2000 de ani de când gătește și doar un veac de când există comunicare și schimburi între provincii. Asta face ca această peninsulă specială să propună o călătorie culinară unică în lume. Fiecare rețetă are istoria ei.

Am făcut o listă cu feluri de mâncare specifice în nordul, centrul și sudul Italiei.

NORDUL ITALIEI

Nordul e influențat culinar de bucătăriile din Franța, Austria și Elveția. Din cauza vremii reci, mâncărurile de aici sunt mai consistente. Valea Aostei se laudă cu fonduta, o mâncare montană, de iarnă, pe care francezii o numesc fondue. În Italia, se prepară topind brânză Fontina cu vin alb. Tot în nord, din Emilia Romagna provin tagliatelele alla bolognese, preparate cu acest sos roșu celebru care a făcut înconjurul lumii pornind din capitala provinciei, Bologna. Din Liguria provine minunata invenție culinară numită pesto, pe care italienii o folosesc la paste, dar și la supa de pește minestrone. Genova este, deci, capitala mondială a pesto-ului. Tot în nord, din Lombardia, provine un superstar al cucinei italiana: risotto alla milanese. Preferința milanezilor pentru unt în detrimentul uleiului de măsline face acest fel de mâncare cu adevărat special. Tot din Milano provin și ossobuco sau cotoletta alla milanese, două specialități din carne.

risotto-alla-milanese-85976-1

CENTRUL ITALIEI

Chiar dacă această regiune din Italia a dat lumi pasta alla carbonara, bucătăria specifică orașelor Roma, Siena, Florența e una din cele mai particulare și mai puțin cunoscute. În Nord,  Abruzzo are influențe montane și marine, ceea ce îl face o provincie specială. Cozze allo zafferano (scoici cu șofran) e doar un exemplu de cum aceste două lumi pot coexista.

În zona Lazio și Roma, lucrurile sunt mai simple, dar la fel de gustoase. Spaghetti alla carbonara ca aici nu găsești niciunde, la fel spaghetti caccio e pepe, două feluri delicios de simple și de sincere. Cine merge în zona Marche trebuie să guste brodetto, o supă de pește și fructe de mare, la fel ca cel care vizitează Toscana și gustă tagliatele al ragu di chinghiale (paste cu sos de mistreț) sau ribollita, o supă specială cu cartofi și legume fiartă de două ori. Umbria se distinge prin calitatea și cantitatea trufelor care cresc aici, iar toate pastele lor miros divin.

carlo-mirarchi-cacio-e-pepe-today-20160404-tease_28a5a022eea964a154d8037a017b05e3

SUDUL ITALIEI

Probabil că felurile de mâncare de aici sunt și cele mai exportate din lume. Pizza și pastele sunt indispensabile în sudul Italiei, iar fără ingrediente ca tomate, ulei de măsline, usturoi și busuioc viața nu are niciun rost. Campania este provincia sinonimă cu pizza. În Napoli și zonele limitrofe, poți mânca cea mai bună pizza margherita din lume. La fel, spaghetti alle vongole sau spaghetti alla puttanesca sunt cele mai bune lucruri din lume aici.

În Calabria și Basilicata, domnește carnea de porc. Salamuri speciale (salsiccia și altele) se fac numai aici. Cutturidi este o supă consistentă din această parte a Italiei. Dacă e să considerăm și insulele din sudul peninsulei (Sicilia, Sardinia), nu trebuie să uităm de arancini di riso, un aperitiv foarte popular aici.

pasta_alla_puttanesca

Sursa: PERONI ITALY

 

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.